Arkiv

En giraf bliver til 5 burhøns

posted by Jeppe 14/02/2014 1 Comment

Der har verseret en mildest talt ophedet debat om dyrevelfærd, drab og zoologiske haver de sidste par dage. Det skyldes at København Zoo, søndag d. 9. februar, aflivede og dissekerede den unge hangiraf, Marius. Hans jordiske rester blev herefter brugt til løvefodder, mens andre dele af ham blev brugt i videnskabens navn.

Lad mig sige det med det samme, jeg er på team Bengt Holst, og har dermed intet problem med aflivningen af Marius i den gode sags tjeneste.

Jeg nyder at komme i København Zoo, hvis fornemmeste opgave er at uddanne og fascinere sit publikum. Zoologiske haver er ikke, og vil aldrig blive, den sande natur. Så hele institutionen kan diskuteres, men det er ikke emnet her.

Emnet er derimod mediernes behandling, eller mangel på samme, af den slags sager, der tages og sættes i forkerte kontekster. Jeg arbejder med sociale medier til hverdag, så jeg kender alt til den enorme kraft de digitale masser kan have, når de først har fundet, hvad de mener er, den gyldne gral. Det er uendeligt svært, i disse flygtige internettider, at tjekke sine kilder, hvilket jeg i øvrigt ikke mistænker de fleste for at gøre uanset hvad.

Samme dag som Marius blev aflivet, aflivede man 6 løver i Longleat dyrepark i England, men det har du sikkert ikke hørt om. New York by har planer om at aflive 2200 svaner, da de ser dem som en invasiv art. Det er helt almindelig praksis at holde bestande nede for at undgå indavl eller svage individer i flokken.
I naturen sker det helt af sig selv.

Jeg er på ingen måde ’den gode samaritaner’, tværtimod. Jeg støtter ingen gode formål. Jeg er alligevel umådeligt træt af folk, der kæfter op om dyrerettigheder, mens de overvejer hvilke æg, der gør sig bedst til søndagsbrunchen, der byder på bæredygtig kaffe og sikkert også nogle brunchpølser eller bacon, som på magisk vis er havnet i køledisken. Min påstand er, at langt størstedelen af de mavesure frelste, ikke betaler til WSPA, WWF eller Dyrenes Beskyttelse.

Jeg forstår ikke, at en giraf får lov at fylde så meget i mediebilledet på globalt plan. Jeg begriber det simpelthen ikke. Superstjerner i flæng fordømte handlingen og kaldte den barbarisk. Stjerner der er gode for flere millioner, der ikke pipper op om hungersnød i Afrika og Syrien, men har en skarp holdning til en enkelt girafs skæbne. Man kunne selvfølgelig også kanalisere sin vrede mod den russiske måde at behandle de homoseksuelle på, men det virker for svært og uoverskueligt. Det er meget nemmere at tweete om den umenneskelige handling, der resulterede i uddannelse og læring af danske børn og deres forældre i København Zoo en søndag i februar.

Måske også noget for dig ...

1 Comment

Anders 16/06/2014 at 08:09

Tak for din udførlige argumentation – den er klar og jeg er 100% enig i det, du skriver, Jeppe.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.